Editura T vă invită la lansarea volumului de debut al jurnalistului Ştefan Susai – Ultima casă din URSS (prefaţă de Mihai-Răzvan Ungureanu). Aceasta va avea loc joi, 17 septembrie, ora 18.00, la Librăria Cărtureşti din Iulius Mall Iaşi. Invitaţii autorului sînt Liviu Antonesei, scriitor şi George Onofrei, redactor-şef al “Suplimentului de cultură”.
Ultima casă din URSS cuprinde în 200 de pagini o selecţie a reportajelor, interviurilor şi relatărilor realizate în aproape două decenii de Ştefan Susai. Cartea nu este o simplă antologie de texte, ci un exerciţiu necesar date fiind ideile preconcepute legate de lumea de peste Prut care continuă să domine mentalul colectiv românesc. “În Republica Moldova, oamenii simpli caută să îşi trăiască viaţa ignorînd, pe cît posibil, derapajele democratice. Dacă s-ar gîndi doar la politică, atuncii locuitorii a zeci de ţări, printre care şi cei din Moldova şi, mai ales, din regiunea transnistreană, ar trebui să plece. Aceste ţări ar arăta apoi ca nişte uzine părăsite”, este de părere Ştefan Susai.
Autorul suprinde în textele sale nu doar lumea politică, ci mai ales viaţa oamenilor simpli, cu dramele lor, cauzate în mare parte de sărăcia cruntă, dar şi micile bucurii. “Nu am auzit pe nimeni, niciodată, să vorbească atît de frumos despre Moldova”, a exclamat la un moment dat unul dintre jurnaliştii străini pe care Ştefan Susai i-a însoţit.
Titlul, Ultima casă din URSS, constituie una dintre cheile acestei selecţii de articole. Este povestea lui Grigore, un moldovean care nu a acceptat niciodată să se mute din casa sa modestă de la graniţa cu România, prin spatele căreia trece Prutul. Trece clandestin frontiera încă din 1964 şi păstrează amintirea deportării în Siberia.
Din mijlocul cosmopolitului Chişinău, locul în care politicienii îşi conduc în linişte afacerile şi în care marile branduri internaţionale de lux sfidează sărăcia generalizată, treci “graniţa” în Ungheni, acolo unde oamenii încă mai aşteptau în 1999 reînvierea URSS-ului şi poţi ajunge chiar la Mingir, satul cu uliţe desfundate în care oamenii îşi vînd pe sume de nimic rinichii în speranţa că asta le va oferi un viitor copiilor.
Prefaţa cărţii este semnată de Mihai-Răzvan Ungureanu, fost ministru de Externe, actualul şef al Serviciului de Informaţii Externe al României: “Volumul nu este o descriere statică, nu este un tablou, ci o suită de imagini, unele pitoreşti, unele cutremurătoare, disparate în timp, piese ale unui puzzle destul de complicat, de neînţeles pentru unii dintre noi. Este o imagine vie, vibrantă a Republicii Moldova şi, poate paradoxal, atemporală. Efectele oscilaţiilor strategice şi ezitărilor politice ale autorităţilor de la Chişinău se resimt în fiecare pagină a volumului, în fiecare colţi al ţării, de o parte şi de alta a Nistrului. Tensiunea din regiunea separatistă este constantă, apăsătoare.”